Тази възможност допусна шефът на енергийния регулатор Иван Иванов

 

Ново сериозно поевтиняване на природния газ от пролетта. Намалението на цената ще се прибави към 30-те процента поевтиняване от миналата година. Ще се отрази ли това на цените на стоките и услугите провери екип на Новините на Нова.

 

Новият спад ще е с близо 20% от 1 април. Поне такива са очакванията на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов. Постоянното понижение на цените не е изненада за тези, които следят международните пазари, защото в последно време цените на суровия петрол непрекъснато вървят надолу. 

 

За всички нас това означава по-евтино парно - очакванията са топлото да поевтинее с между 10 и 15%, защото природният газ формира над 70% от цената на топлофикационните услуги. 

 

30% от хлебозаводите, например, работят с фурни на природен газ. Това обаче не означава, че неминуемо ще свалят цените, нито пък, че ще забогатеят от новите цени на газа, припомнят икономистите. Парите, които ще спести от сметки за газ, хлебозаводът може да инвестира в нова техника или в наемането на още пекари, например. 

 

Най-голямо облекчение понижението при газа носи в стъкларството, металургията и химическата промишленост – до 70% от себестойността на изкуствените торове се дължи на синьото гориво.