Адвокатите му са подали искането в Районния съд в Панагюрище

По-лека мярка – „парична гаранция” или „домашен арест” - са поискали адвокатите на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Той е обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче.  

 

Искането за изменение на мярката му „задържане под стража” вече е изпратено до Районния съд в Панагюрище. Това съобщи за Нова Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

 

 Решението на съда трябва да стане ясно по-късно днес.

 

Иван Евстатиев вече е стабилизиран, обясни д-р Дора Шопова, зам.-директор на МБАЛ-Пазарджик. В петък вечерта Евстатиев бе настанен в Нервно-инсултно отделение на Областната болница заради прекаран инсулт. Близките му твърдят, че го е получил в деня, в който Пловдивският апелативен съд го остави в ареста. В момента се изследва цялостното му здравословно състояние, включително му се правят изследвания за бъбречна недостатъчност и психични отклонения. 

 

Иван Евстатиев е настанен в самостоятелна стая с двама души съдебна охрана. Той отказва да говори както с близките си, така и с медицинския персонал.

 

Адвокатите ще настояват за „парична гаранция”, защото ако Евстатиев бъде под домашен арест, ще трябва да живее в Стрелча. А хората там заплашиха с линч, ако бившият кмет бъде освободен.