БЛС заплаши, че няма да подпише рамковия договор със Здравната каса

Лекари застават срещу здравния министър. От Българския лекарски съюз настояват за повече пари за

Още по темата

извънболнична помощ. Искат 62 милиона лева, а Националната здравна каса предлага близо половината.

 

От лекарския съюз заплашиха, че няма да подпишат националния рамков договор. Това е споразумението между съсловната лекарска организация и държавата за видовете медицински дейности и цените им за 2016-а година. Ако лекарският съюз не го подпише, на практика нищо няма да се промени, защото Здравната каса и Министерството на здравеопазването могат да се обърнат към Министерския съвет. Така или иначе обсъжданията продължават още два дни и Българският лекарски съюз има вероятност да размисли.

 

Против действията на здравния министър Петър Москов са и представители на частни и общински болници. Пациентски организации ще дадат на съд медицински стандарти, защото не гарантирали качествено медицинско обслужване. Частните болници са против стандарта за спешна помощ.

 

Лични лекари пък са против идеята да не предписват конкретно лекарство. Здравното министерство предлага личният ни лекар да предписва базовата химична молекула, а търговската марка да се избира от фармацевта.

 

Преди дни в студиото на "Здравей, България" Петър Москов заяви, че ще има допълнителни 36 милиона лева за доболничната помощ. С какво още се ангажира той гледайте във видеото.