Край Народното събрание се организира протест срещу готвените промени в закона

 

Парламентът се събира на извънредно заседание. Депутатите ще обсъдят на второ четене промените в закона за Черноморското крайбрежие. Текстовете предвиждат да се въведе статут "защитени плажове" за корал, карадере и иракли. Което означава, че те няма да се отдават на концесия и там няма да може да се извършва търговска дейност.


Някои текстове в закона, обаче предизвикаха недоволство. Като тоталната забрана за нощуване, къмпингуване и паркиране в зоната до 100 метра от морето.


„Правила за къмпингуване, а не забрана”. Това е един от лозунгите, под които се провежда протестът пред Народното събрание.


Макар принципно да одобряват решението дивите плажове да бъдат обявени за „забранени”, протестиращите днес възразяват именно срещу забраната за паркиране, плажувани и къмпингуване в тези защитени територии.


„Това, което одобряваме, е тези три плажа – „Карадере”, „Иракли” и „Корал” наистина да станат плажове за природосъобрпазен туризъм. Но проблемът е в така наречената точка 9, която забранява плажуване, паркиране и пренощуване не само на тези три плажа, но и на цялото ни Черноморие. Това означава, че се отнемат правата на български граждани. Силно се надяваме един път завинаги да се намери трайно решение за опазването на тези три плажове, за да не излизаме всеки път на протести, защото това започва да става като сага”, заяви Мария Лалева, представител на Гражданска инициатива „Да спасим Карадере”.