От два дни река Розовска е замърсена с неизвестно засега химическо вещество

 

Заплашва ли екокатастрофа жителите на три села в Община Раковски? От два дни река Розовска, която минава покрай тях е замърсена с неизвестно засега химическо вещество. По течението й се носи странна бяла пяна, а водата е с жълто-кафяв отенък. За проблема алармираха зрители на Нова в рубриката “Моята новина“, които ни изпратиха и клип на странната гледка в реката. По следите на замърсяването тръгна наш екип.


Най-изплашени от замърсяването са жителите на село Чоба. Реката минава близо до къщите им и отива във вододайната зона, където са помпените станции на ВиК. Оттам с питейна вода се снабдявна не само село Чоба, но и съседните Тюркмен и Брезево.


„Всичкият боклук от кланницата и от патарника, където гледат животните влизат в реката и оттам по обратен път отиват във вододайната зона на селото и ние пием мръсотия”, оплаква се Иван Топов.


Освен странната бяля пяна, която се носи по течението на реката и не се разтваря, кметът на селото забелязал, че водата често променя цвета си.


„Предполагам, че това са препарати за измиване на пух в птицекланницата на Брезово. Водата понякога е жълто-кафява и по-често е синьо-зелена. Пртеснява ни защото все пак подпочвените води те влизат в кладенците и водата става негодна за пиене”, обяснява Стоян Рангелов - кмет на с. Чоба.


От страх местното население в Чоба избягва да пие чешмяна вода. Казва, че има странен мирис. Пренебрегвайки риска, хората в селото продължават да поят животните си от местната река.


Хората смятат, че в реката се изливат химически препарати и утайки от производствената дейност на птицекланниците и фирмите, отглеждащи патици в края на Брезово. Собствениците им обаче отричат те да са източникът на замърсяването.


За замърсената река веднага сигнализирахме регионалната екоинспекция. Тя изпрати дежурен екип, който да направи проверка на място.


„Взета е проба от водата и пробата ще бъде готова след няколко дни. Видимо няма замърсяване. И бих искал да призова хората, гражданите, когато има някакво съмнение да отреагират веднага и да съобщават на нас, които сме компетентния орган, за да може навреме да установим има ли или няма замърсяване и ако има да установим източника на това замърсяване”, обясни Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.


Досега в екоинспекцията не е имало други случаи на замърсяване на река Розовска.


Репортер: Благой Бекриев