Партията на Меркел Християндемократически съюз понесе сериозна загуба на изборите в неделя

"Германският канцлер Ангела Меркел ще задържи курса на политиката си спрямо бежанците, независимо от поражението на партията й на местните избори тази неделя", заяви говорителят на канцлера Щефан Зайберт, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС. 

Още по темата

 

„Федералното правителство ще запази своя курс по отношение на бежанската политика, напълно решително както у дома, така и в чужбина. Целта ни трябва да е общо, решително европейско решение, което ще доведе до осезаемо намаляване на броя на бежанците във всички държави-членки“, каза още Зайберт. 

 

Партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) понесе сериозна загуба в две от трите провинции, които гласуваха на местни избори тази неделя. В същото време крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която е против либералната мигрантска политика на ХДС, получи двуцифрени резултати в трите провинции. 

 

Зайберт заяви, че канцлерът ще продължи да следва своята стратегия на работа за засилване на сигурността на външните граници на ЕС и сътрудничество с Турция за намаляване на бежанския поток. 

 

„У дома ние сме ангажирани с улесняването на интеграцията на хора, които търсят закрила тук и които са приети“, каза още той. 

 

Местните избори в неделя бяха най-големите, откакто Германия прие рекордния брой от 1,1 млн. мигранти през 2015 г. и за мнозина те бяха възприети като тест за одобрението на бежанската политика на канцлера. Очаква се Меркел да направи първото си изказване след изборите по-късно днес.