Инициативата популяризира активния начин на живот сред подрастващи и младежи

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев застана рамо до рамо с футболистите Владимир Манчев, Велизар Димитров, Станислав Ангелов, Тодор Янчев и Христо Янев на откриването на петото издание на междуучилищните футболни турнири „Купата на Coca-Cola: Движи се!“. Събитието даде официален старт на инициативата, която има за цел да популяризира активния начин на живот сред подрастващи и младежи по забавен и увлекателен за тях начин. За трета поредна година футболната надпревара ще се състои в осем региона в страната, за да допринесе за повишаване на физическата активност, движението и спорта сред подрастващите. 

 

Директорът на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в Столичната община Ирена Димитрова също бе сред партньорите на „Купата на Coca-Cola“, които пожелаха успех на участниците. Димитрова обяви, че през 2016 г. за „Купата на Coca-Cola: Движи се!“ ще бъдат спечелени и две специални награди за феърплей, които лично кметът на Столичната община ще връчи на избрани отбори от София. Всички партньори, заедно с изпълнителния директор на Кока-Кола ХБК България Светослав Атанасов и генералния директор на Кока-Кола България Стоян Иванов, поставиха началото на петото издание на футболния турнир „Купата на Coca-Cola: Движи се!“, в който тази година ще участват близо 15 000 ученици от над 370 училища в цялата страна. 

 

Поради участието си в лекоатлетическото Гран-при в Дубай, двукратният параолимпийски шампион в дисциплината „Скок дължина“ Михаил Христов изпрати специално видеопослание към учениците, които ще се състезават за голямата награда: „Пътят на всеки спортист изисква постоянство и борбеност. Понякога губим, понякога печелим, но всичко това изгражда нашия дух и ни прави по-силни, както на терена, така и извън него. Купата на Coca-Cola предлага прекрасен начин да бъдем по-здрави и по-активни. Футболът е един страхотен спорт, който възпитава във всички вас качества, които се придобиват само на терена – отговорност, бързина, феърплей и не на последно място - единство в името на тази велика игра. Пожелавам на всички вас успех! Покажете най-доброто, на което сте способни!“, призова още Михаил Христов. 
Музикалните звезди Лео, Михаела Филева, Михаела Маринова и Кристиян Костов също са сред посланиците на тазгодишното издание на турнира, които ще бъдат на стадиона и ще се забавляват, заедно с участниците. 

 

По време на откриването министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта колко е важно да има повече частни инициативи, които да насърчават младежите да спортуват, както в училище, така и в свободното си време. Той се обърна към присъстващите отбори-участници в турнира, с призив да се наслаждават на играта и да използват всеки удобен повод да спортуват и да се движат. 

 

През 2016 г. футболната надпревара ще се състои на територията на осем региона в страната: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, София и Стара Загора и отново ще протече под мотото „Движи се!“, за да допринесе за повишаване на физическата активност и популяризиране на активния начин на живот сред подрастващите. Освен ученици на възраст между 12 и 14 години, тази година в надпреварата ще се включат и участници от нова възрастова група. По-големите състезатели в турнирите, на възраст между 14 и 16 години, също ще имат шанса да участват в мачовете за София и да премерят сили за голямата награда. Шампионите от двете възрастови групи ще си тръгнат не само с престижния трофей, но и с голямата награда – посещение на едни от най-вълнуващите футболни надпревари това лято. Двата отбора ще посетят два четвъртфинални мача от UEFA Euro 2016, които ще се проведат във Франция. 
В тазгодишното издание на „Купата на Coca-Cola”, освен състезанието по танци „Раздвижи своя талант“, което ще се проведе за втора поредна година, всички фенове и поддръжници на отборите ще имат възможност да се включат и в редица нови предизвикателства. За да се привлекато и родителите на стадиона, ще бъде организирана специалната семейна игра „Веселата Джага“, в която са предвидени атрактивни награди за малки и големи. Скоростна надпревара с тротинетки ще покачи адреналина на публиката и ще предложи редица забавни моменти на всички, които вземат участие в нея. Много други игри и спортни активности ще дадат възможност на момчетата и момичетата, които не са преки участници във футболния турнир, да се раздвижат и да се забавляват заедно любимите си звезди, сред които Михаела Филева, Михаела Маринова и Кристиян Костов.

 

Вече пет години междуучилищният футболен турнир мотивира учениците, техните семейства, приятели и учители да споделят заедно положителните емоции от спорта. Спортното състезание се организира от системата на Coca-Cola в България в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Столичната община, както и общините Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе и Стара Загора. По традиция всички фенове на футбола ще имат възможност да подкрепят отбора на своето училище в онлайн платформата на турнира: www.kupata.bg

 

*Платена публикация