"Разпоредихме засилен контрол по границите", обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова

 

В МВР се провежда заседание в МВР, посветено на ситуацията у нас след атентатите в Брюксел. Към този момент не се планира затваряне на границите, но контролът по граничните пунктове е засилен. Засилено е и полицейското присъствие на летището, гарите, автогарите и в софийското метро. Точно там тази вечер започна голямо антитерористично учение.

 

Властите показват как ще действат при голям терористичен акт. Около 23:30 часа бе имитирана ситуация, при която в НДК се случва инцидент. Има хора, които играят ролята на пострадали. На мястото дойдоха три линейки. В учението се включиха и пожарни автомобили и полиция. Подобна ситуация ще бъде разиграна и на метростанцията на "Константин Величков" тази вечер.


Засега няма заплаха за България, няма данни да е планирана атака тук в България, въпреки това мерките у нас бяха повишени на максимално ниво. Какво означава това?


Всички служби у нас са на крак, макар пряка заплаха за България да няма.

Още по темата


„Разпоредихме засилен контрол по границите, 100% проверки. Има и специализирана полицейска операция и са засилени мерките за сигурност”, обясни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


И цялата полиция беше извадена. Полицай на всяка метростанция у нас, нивото на сигурност е на максималната степен, униформени има пратени и на всички гари, автогари и летища. Достатъчно ли е обаче това, за да се справим с тероризма. Според бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров опасност има и за България.


„Това са нормални мерки за обществен ред, подчертавам, те не навлизат в дълбочина на процесите. Въпреки че няма заплахи, потенциалната опасност за нашата страна съществува”, коментира бившият директор на НРС Кирчо Киров.


Киров смята и че в държавите от Европейския съюз има твърде много неинтегрирани малцинства и именно от там идват тероризмът и заплахите. Според Николай Радулов обаче опасността тепърва навлиза зад границите ни.


„Днес имаме терористи, които са свободни в дейността си и спец. служби, които които са ограничени от правилата, вненени им да ги ползват. Това е сплав между организирана престъпност и терористи”, обясни експертът по сигурността Николай Радулов.

 


И двамата експерти по сигурността заявиха, че сега най-отговорна е задачата на разузнаването. Именно те трябва да намерят заплахата, преди бомбата да избухне.


„На теротирията на ИД се бият много хора от Балканите. Това е Балканският батальон, част от тях ще се върнат, а техният контрол е много труден”, коментира Кирчо Киров.


„Джихадистите преместват бойното поле от Сирия в Западна Европа. И това е доста по-трудно, защото в Сирия поне фронтовете са ясни. Знаем кого да бомбардираме. Тук кого да бомбардираме? Себе си?”, пита Николай Радулов.


Експертите припомнят и че докато всички служби за сигурност работят по правила и заповеди, то терористите нямат подобни ограничения и се преустройват много поп-бързо.


И едно уточенение, тази нощ след 12 часа от МВР ще направят учение на една от метростанциите за рекация при тероризъм, районът отцепен, помолха от мвр за разбиране и да знаят всички, че нищо не се е случило.


Репортери: Надя Ганчева, Надежда Узунова

 

Припомнете си какво стана по-рано днес в Брюксел: