Ще докажат ли белгийците, че не всяка рана в сърцето е смъртоносна?

 

Най-сигурният начин да убиеш е като се прицелиш в сърцето. Европа беше ранена тежко отново – тук, в сърцето. Но нека не се залъгваме. Нямаше човек на контитента, който да не очакваше терора да пробие и тук.


Белгийците го знаеха. Знаеха го добре. Не знаеха просто къде и кога точно ще атакуват терористите. И може би точно защото всички очаквахме това да се случи, Брюксел трябваше да е най-сигурното място. Може би беше, а може би не.


След поредните десетки жертви, стотици ранени и нова мощна доза страх, сега светът се пита дали сърцето на Стария контитент ще спре да бие. Или белгийците ще докажат, че не всяка рана в сърцето е смъртоносна?


Сърцето на Европа се оказа доста голямо. 70% от населението на Брюксел всъщност са имигранти, няколко поколения назад, но имигранти. Половината от тези хора дори не са европейци. Идват от страни като Мароко, Турция или места в Централна Африка, някога колонизирани от Белгия. Брюксел е дом на десетки различни култури, няколко религии. Дом и на една резлична, нова религия – тероризма…