Идеята е да се насърчават хората да използват екологично чисти возила

 

По-скъпи екотакси за старите коли. С 3% е увеличението за автомобилите над 5-годишна възраст. Според правителството това ще помогне за по-малко вредни емисии във въздуха. 

 

Новата кола на Мартин Павлов е на 10 години. Точно такава, за която следващата седмица би платил 8 лева такса повече. 

Още по темата

От новите такси ще са доволни купувачите на нови коли и автомобили на възраст до 5 години. При тях екосумата ще бъде с 6 и 8 лева по-малка.

 

За колите над 5 години увеличението ще е с 3%, което за автомобилите до 10 години означава още 7 лева към първоначалните разходи за колата, а за още по-старите - плюс осем лева към екотаксата, която се плащаше до сега. 

 

Идеята на екоминистерството е хората да откажат да плащат по-скъпа екотакса, а да си купят по-нова кола.

 

Увеличението наистина е малко, но все пак е увеличение, казват шофьорите. И не биха избрали друга кола заради промяната в екотаксата.

 

Най-голямо предимство кабинетът дава на електромобилите и хибридите, чиято екотакса се намалява съответно с една трета и 15%.

 

Венелин обаче ще хване увеличението. Сега ходи на трети оглед на кола и до два месеца иска да е намерил своята. Подкрепя идеята да плати повече за по-стара кола, но разбира, че екотаксата няма да спаси нито въздуха, нито автопарка ни.

 

У нас има регистрирани 3,9 милиона автомобила. Средната им възраст е 16 години.