Инцидентът стана при "София Ленд"

 

Трима души пострадаха, след като строителен кран падна върху бензиностанция при „София Ленд” в столицата, съобщиха от МВР. Те са откарани в болница, не са сериозно пострадали. Сигналът за инцидента е подаден малко след 18.30 часа.

 

На място веднага са изпратени екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Няма теч на гориво, поясняват от МВР.

 

Сгромолясалият се строителен кран е от строящото се в близост до бензиностанцията училище. В момента се изгражда спортната зала. Смачкани са бензиноколонките. Незабавно районът беше обезопасен. Според първоначалната информация в крана не е имало човек. Машината е управлявана дистанционно. Вероятната причина за падането е техническа неизправност.

 

 

Заради инцидента в района движението по булевард "Никола Вапцаров" бе спряно. Полицията отбиваше колите на кръстовището с булевард "Черни връх". На мястото на инцидента пристигна техническият ръководител на строежа, който коментира, че се извършва оглед и конкретните причини ще бъдат изяснени.

 

Видео: БГНЕС

 

Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за падането на строителния кран. Това показват първите огледи на мястото на инцидента извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

 

„Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Най-вероятно причина за падането е неговата неправилна експлоатация, която не е била съобразена с метеорологичните условия и по-точно силния вятър“, обясниха от ДАМТН.

 

Проверката на ведомството ще продължи и в петък, след като бензиностанцията бъде обезопасена и от нея бъдат изведени горивата. Столична градска прокуратура е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението. По първоначална информация в момента на инцидента, кранът е пренасял материали с голяма площ.

 

Видео: "Моята новина"

 

Репортери: Живко Константинов, Николай Василковски