Правозащитник: Фондът вече няма да може да събира дарения

 

"Моята задача оттук нататък е да се стабилизира работата във Фонда за лечение на деца и да се върне доверието в него. Надявам се това за мен в личен план да бъде временно нещо, тъй като имам достатъчно стаж зад гърба си и да бъда директор не ме блазни”, заяви в „Здравей, България” новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ. 

Още по темата

 

"Фондът има две структури. Едната е чисто административната, на която е бил шеф Павел Александров и която сега аз поемам. Другата е общественият съвет, който заседава два пъти в месеца и взима решения за пациентите, които трябва да бъдат изпратени за лечение в чужбина. Не се занимава с оперативното управление на фонда", поясни Пилософ.

 

„Ако едно лечение може да бъде проведено в България, е нормално това да се случи. Фондът се занимава със сложни медицински случаи, които изискват сериозен анализ. Има случаи, когато дори в чужбина едно дете не може да бъде излекувано”, уточни още новият директор на фонда.

 

„Абсурден бе начинът, по който бе представена информацията за зрелищната акция във фонда. Подобен тип зрелищност неблагоприятства за никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди. Доверието във фонда е категорично нарушено в момента и със сигурност той няма да може да събира дарения. Работата на проф. Пилософ ще бъде много по-сложна от когато и да било”, обясни правозащитникът Деница Сачева.

 

„Друга важна подробност е, че фондът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Министерството на здравеопазването следва да извършва оперативен контрол върху това какво се случва там”, уточни Сачева. 

 

„Основният проблем на българските деца е, че те продължават да се лекуват с дарения, а основният проблем на родителите е, че търсят първо медиите, за да могат да събират средства, а не вярват в българската здравна система. Това е големият дебат – така ли трябва да се организира лечението на нашите деца?”, каза още Деница Сачева.