На конгрес в неделя ще бъде окончателно решено дали партията да напусне коалицията

 

 

Управляващата коалиция е пред разпад. АБВ обяви, че оттегля подкрепата си за кабинета „Борисов”. 

 

На конгрес в неделя ще бъде окончателно решено дали партията да напусне коалицията и правителството. Първоначално беше съобщено, че тогава АБВ ще решат и дали да изтеглят вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и всички свои представители от изпълнителната власт. Малко по-късно обаче от правителствената пресслужба информираха, че Калфин е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов и министър-председателят я е приел. 

 

"Причина за оставката е днешното решение на Националния съвет на АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията оттегляне на подкрепата за правителството на ГЕРБ и призоваване на представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят", посочиха от Министерството на труда и социалната политика.

 

„Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия конгрес в неделя да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт”, обяви председателят на партията Румен Петков по-рано днес.

 

По повод подадената оставка Калфин заяви: “Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения.“   

 

Още по темата

От партията уточниха, че искането на Съвета е не заради обида, а заради отношение, което АБВ твърдят, че са търпели година и половина, като Изборният кодекс е бил последната капка.

 

„Става дума за отказ от един модел, който ние се опитахме всячески по някакъв начин да променяме и не успяхме. Не търгуваме за едно или определено място в управлението”, поясни Емил Кало.

 

 

Какво означава оттеглянето на АБВ от управлението?

 

В момента мнозинството в парламента се състои от 136 депутати от 4 парламентарни групи - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

 

С някои уговорки - около 10 депутати от ДСБ заявяват, че са в опозиция, въпреки че остават при Реформаторите. Днес подкрепата си за кабинета обявиха и 14-те депутати от БДЦ.

 

Ако АБВ реши да напусне, в коалицията остават 125 гласа. За да оцелее правителството, му трябват поне 121.

 

Ако и Патриотичният фронт реши да напусне коалицията, кабинетът остава със 107 гласа подкрепа в парламента.

 

Дори и в този случай обаче, е възможно той да оцелее - с гласовете на БДЦ и някои независими. Достатъчно е евентуален вот на недоверие да не събере 121 гласа.

 

Видео: БГНЕС