11-годишният Райчо страда от сънна апнея

 

Щастлива развръзка за 11-годишния  Райчо от Асеновград, който дишаше с апарат на заем. След като разказахме в Новините на Нова историята на момчето, което страда от сънна апнея, десетки наши зрители подадоха ръка за помощ на момчето като предоставиха своите апарати, които не ползват.

 

Една от тях  е Добринка Вълчева от Велико Търново.  Доскоро нейната внучка страдала от същото заболяване. Апаратът, който закупили от Германия вече не им бил нужен. Без да се замисли Добринка решила да го изпрати веднага на Райчо.

 

Без да губи време, жената опакова апарата в кашон, слага вътре лакомства и дребни подаръци за Райчо и веднага тръгва към пощата, за да го изпрати в Асеновград. Ден по-късно апаратът вече е при Райчо и майка му.

 

Райчо вече ще може да диша спокойно, но а неговото заболяване са още 2000 деца. От Здравната каса уточниха, че заболяването не било социално значимо и поради тази причина апаратът не се закупува от Касата. Родителите могат да се сдобият с него като кандидатстват във Фонда за лечение на деца. „Фондът за лечение на деца винаги е можел да поема и такива неща”, коментира подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

 

Райчо пък получи не един, а шест апарата. Петте ще дари на други деца, които нощно време като него не могат да дишат.

 

Репортер: Благой Бекриев