Чрез изумителни факти и примамливи кулинарни аромати зрителите ще пътуват в миналото, за да потърсят корените на превъзходната кухня

Какъв е произходът на една от най-вкусните кухни? Отговорът на този въпрос дава Viasat History с документалния филм „История на италианската храна”, чиито епизоди ще се излъчват всеки четвъртък от 21.00 ч.от 9 юни до 7 юли.

Историята разказва, че италианската кухня се е развивала през векове на социални и политически промени и е поела тежки византийски, древногръцки и еврейски влияния. Години наред хората вярват, че италианската храна произхожда от свят на безвременна селска простота, където майки приготвят ньоки за децата си, а селяни ядат пица под типичния италиански навес пергола.

Настоящата продукция разобличава тези митове и поднася твърдението, че италианската храна не е селска храна. По време на глад и немотия в провинцията, в градовете са имали всичко необходимо за създаването на невероятна кухня. Гражданите са разполагали с ресурси, пари, политическа власт и търговски нюх. Все повече талантливи майстори на традиционна кухня са търсели своето поприще, а консуматорите са развивали взискателния си вкус.

Филмът разкрива още какво е общото между италианската идентичност и храна. Отправяйки поглед към историята на необятните и красиви руини на Рим, ослепителната ренесансова Флоренция, заводите на Милано и тихите канали на Венеция, продукцията доказва, че усетът за вкусна храна и традиции са се развивали ръка за ръка.

Още за продукциите на Viasat History можете да откриете на Viasathistory.bg, както и на Facebоок страницата на канала