Крайната цел – бизнесът да намира нужните кадри, а учениците – работа

 

Нова реформа в средното образование. Учениците от професионалните гимназии вече ще учат срещу заплащане, защото ще започват работа по специалността си още преди да завършат. А бизнесът и кметовете сами ще поръчват на училищата какви кадри са им необходими.


Обучение две в едно. Първо - теорията в класната стая. А след това и практиката в сервиза.

Още по темата


„Подготвяме се предварително и след това като дойдем тук започваме да практикуваме. Показват на всеки един от нас, докато не го научим”, разказва Емилиян Кирилов, ученик в професионална гимназия по транспорт – София.


Така Емилиян и съучениците му в професионалната гимназия по транспорт в София се подготвят за бъдещата си работа. А от следващата година часовете по практика в клас ще са много повече.


„Повече часове и дни да бъдат в сервизите. 2 или 3 дни в седмицата учениците трябва да работят на истинско работно място”, обяснява Божидар Божиков, преподавател в професионална гимназия по транспорт – София.


Така хем ще учат, хем ще работят. А учебниците и програмите в клас ще се разработват заедно с бизнеса.


„Обучението ще протича със засилено присъствие на учениците във фирмите – на конкретни работни места”, казва Таньо Стойчев, директор на професионална гимназия по транспорт-София.


Тази карта ще показва на бизнеса къде в страната какви кадри се подготвят. А според нуждите на местната икономика кметовете ще могат да откриват или закриват професионални училища.


„Да съобразим обучението в професионалните гимназии с бизнеса, който се развива в съответния регион”, обяснява Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в НС.


Крайната цел – бизнесът да намира нужните кадри, а учениците – бързо работа след завършване.

 

„Точно в тези държави, в които има дуална система на образование, безработицата е най-ниска”, коментира президентът Росен Плевнелиев.


„По-добре да имаш професия, която ти гарантира сигурна работа, добра заплата и по-добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование”, на мнение е образователният министър Меглена Кунева.


Това е и целта на Емилиян и съучениците му – да започнат работа в сервиз веднага след като завършат.