Председателят на ЕК говори пред депутатите в Европейския парламент

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер говори днес по време на извънредното заседание на Европейския парламент. 

По темата

Пред погледите на всички членове на ЕП той си позволи лично да се обърне към британския евродепутат Найджъл Фараж, който месеци наред активно агитираше своите сънародници да гласуват за излизане на Великобритания от ЕС. 

 "До известна степен съм много изненадан, че въобще сте тук. Вие се борехте за излизането от ЕС. Британският народ гласува за излизането. Защо тогава сте тук?" , заяви Юнкер. 

„Не бяхте прави, когато говорихте за финансовите отношения между Европа и Обединеното кралство. Вие просто лъгахте, вие не казахте истината на хората”, каза още Юнкер. 

Самият Найджъл Фараж пък беше освиркан от европейските депутати, и то още преди да е започнал словото си като водач на групата "Европа на свободата и пряката демокрация". Фараж, който водеше кампанията за напускането на Великобритания от ЕС, призова за бързо подаване на заявление по член 50.

"Да изковем помежду си честна сделка за свободна търговия и след това да признаем, че Обединеното кралство ще бъде ваш приятел, че ние ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим с вас, ние ще бъдем най-добрите ви приятели на света. Позволете ни да излезем и да последваме глобалните си амбиции за бъдещето", каза още Фараж.