Аеропортът работи при много ниска рентабилност и възвръщаемост

Спад на печалбата на софийското летище и силно завишени суми на обществените поръчки. По този повод социалистите поискаха Сметната палата да направи одит. 

По темата

Червените имат съмнения за корупция в поръчките за обновяване на боята на пистите, почистването на фасадите и пожарогасенето. Според социалистите държавата е инвестирала стотици милиони в аеропорта. 

В същото време се наблюдавали негативни финансови тенденции на дружеството. В отговор ръководството на Летище София обясни, че обявените от БСП данни не са верни. 

"За миналата година при оборот от над 118 млн.лв. печалбата на Летище София е 5.6 млн.лв. Ако погледнем малко по-назад във времето, ще забележим, че за 2007 г. печалбата е била близо 22 млн. лв., за 2008 г. – малко над 30 млн. Дори в тежките кризисни години - 2009 г., печалбата е 15 млн.лв., 2010 г. - отново 15 млн.лв. Днес при тези незадоволителни резултати ръководството на летището рапортува за значителен ръст на броя полети, броя пътници и броя на товари и пощенски пратки, които преминават през терминалите. Това драстично се разминава с финансовите резултати, които виждаме", обобщи депутатът от "БСП лява България" Жельо Бойчев по повод предстоящата концесия на обекта и съмненията в нейните финансови операции. 

По думите му Летище София работи при много ниска рентабилност и възвръщаемост.

Народният представител от "БСП лява България" Георги Свиленски даде подробни данни.

"Питаме българското правителство - къде са печалбите от Летище София по 15 млн. лв. на година. Кой краде в момента от Летище София по 15 млн.лв. на година и в чий джоб ще влязат тези десетки милиони и са влизали, както и ще влязат при новата концесия", подчерта депутатът Румен Гечев.

"Краде се мащабно от Летище София и ние искаме точно затова независим одит от Сметната палата", допълни той. 

"Намаляването на приходите, свиването на пазара и запазването на стабилния дял на социалния ни пакет, води съответно до увеличаване на издръжката, тоест до намаляване на печалбата", коментира изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов.