Става дума за демонстрации преди конгреса на Републиканската партия на САЩ

Членовете на Партията на новите черни пантери - радикално движение на чернокожи в САЩ, ще носят оръжие за самозащита на планираните протестни демонстрации преди конгреса на Републиканската партия на САЩ в Кливланд, щата Охайо, следващата седмица, заяви днес лидерът на движението Хашим Нзинга, цитиран от Ройтерс и БТА. 
 
"Ако в този щат е разрешено да се носи оръжие, ние ще се възползваме от своето право, гарантирано ни от втората поправка на конституцията на САЩ. Там ще има други заплашващи ни групировки", каза Нзинга в интервю за Ройтерс. Той осъди убийството на петимата полицаи в Далас миналата седмица, като го нарече "клане", и каза, че неговата организация няма нищо общо с кървавото деяние на убиеца. 
 
Партията на новите черни пантери се застъпва за защита на правата на афроамериканците и открито заявява за допустимо да използва оръжие за тази цел. 
 
Още няколко групировки, включително и поддръжници на вероятния кандидат на републиканците за президент Доналд Тръмп, обявиха, че смятат да носят оръжие при протестни акции. Това породи сериозни опасения, че въоръжени враждуващи групировки могат да се окажат в опасна близост, отбелязва Ройтерс. 
 
Националният конгрес на Републиканската партия, на който Доналд Тръмп ще бъде официално издигнат за партиен кандидат за президентския пост, ще се се състои в Кливланд, щата Охайо от 18 до 21 юли.