Турският президент присъства на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира метежния „вирус“ в турската държава и да продължи чистката във всички държавни структури, предаде БГНЕС.

Обръщайки се към привържениците си по време на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат, той заяви: „Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат."

Ердоган посочи, че „благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от терористична група на противника му Фетуллах Гюлен, е пресечен”.

„Продължават арестите на привърженици на Гюлен във въоръжените сили на страната. Тези хора разрушиха турската армия”, заяви той.

При мащабната операция хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат.

„Близо 6000 са задържаните до момента в Турция след осуетения опит за военен преврат”, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава. „Голямата чистка продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000“, цитира Анадолската агенция изявление на Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите.

По темата
В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален държавния глава – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара. Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.
 
Френският министър на външните работи Жан-Марк Ейро заяви, че провалилият се опит за военен преврат не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната.
 
„Искаме пълно върховенство на закона в Турция”, заяви Ейро по телевизия Франс 3. „Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът”, добави той.
 
Френският министър припомни, че в понеделник в Брюксел ще има заседание на Съвета на ЕС по външните работи, на което министрите на външните работи на страните-членки ще обсъдят и положението в Турция.
 
„Ще говорим за Турция и ще напомним, че Турция трябва да отговаря на европейските демократични норми. Не трябва да има чистки, трябва да действа правовата държава”, подчерта Ейро.
 
Ръководителят на френската дипломация постави под съмнение надеждността на Турция като партньор в борбата срещу групировката ИДИЛ. „Възникват въпроси”, отговори Ейро на запитване за сътрудничеството на Анкара в борбата срещу джихадистката ИДИЛ. „Заедно с надеждността налице е и известна подозрение”, добави той.