Според прокуратурата той е извършил около 60 нарушения

Прокуратурата повдигна обвинения на главния архитект на Пловдив Румен Русев заради разрушаването на част от сграда на бившия тютюнев склад в града. Обвинен е и управителят на фирма „Одрин 8” Георги Бранеков.

По темата

Според прокуратурата от 2010 г. до 2016 г. са извършени множество фрапантни нарушения на Закона за културното наследство, а само главния архитект на Пловдив извършил близо 60 нередности. Сред тях са и такива, свързани с издаване на заповеди, вместо кмета на Пловдив и то без а има законово основание за това, издаване на две разрешения за строеж при липса на нужните документи за това.

Георги Бранеков е обвиняем за двукратно използване на преправено удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство.

В документа вместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на недвижима културна ценност и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”.

Прокуратурата иска да бъде отменено като нищожно издаденото от главния архитект на Община Пловдив на фирма „Одрин 8” разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.