Защо продължават акциите срещу палатките на плажа?

"Проверката на Корал няма да е единична. Тя тече на този плаж, както и на всички останали, които са в 42-километровата зона в обхвата на общината". Това заяви кметът на Царево Георги Лапчев, който преди дни извърши проверка на къмпингуващи в местността. 
 
"На територията зад този плаж има палатки и кемпери, които са водоснабдени и електрифицирани и са за период, който може би ще обхване цялото лято. Това не може да се нарече диво къмпингуване. Те се намират в чужд имот. В него се генерират отпадъци и общината трябва да извади неопровержими доказателства какво се случва там”, коментира Лапчев.

„Сезонният проблем с Корал е един от най-малките проблеми на община Царево, която има крупни проблеми със събирането на сметта и презастрояването на различни плажове”, отговори Димитър Канариев от Асоциация "Българско Черноморие”. 

„Всеки един човек застрашава екологичността на този плаж”, коментира той.

Репортер: Цеца Алексова

--

От Гражданско сдружение "Да запазим Корал" заявиха: „Сдружението участва в работната група по изменение и допълнение на закона за туризма и е напълно наясно, че в този смисъл дефинициите за къмпинг-туризъм още се работят, а за плажовете за природосъобразен туризъм се дискутира да се въведе отделна глава, свързана с регламента за къмпиране. Явно всичко това ще е готово за следващия сезон.

Именно "Да запазим Корал" е автор на експертизата, представена на премиера, г-н Борисов, преди дни, за спасяване с незабавни мерки на делфините в Черно море - приета безусловно и наложила въведените мерки от всички институции, свързани с проблема.