Седем съвета за едно идеално лято

За да бъде една лятна почивка пълноценна, подготовката й започва още през студените месеци.
По темата
През август, който е най-предпочитан за летните пътувания, предлагаме седем съвета от банков експерт за идеално лято. 
 
Когато тръгвате на път извън границите на страната ни е задължително да вземете със себе си поне два документа за самоличност - лична карта и международен паспорт. Препоръчително е да ги държите на две различни места. В случай на кражба или загуба на багаж, трябва да разполагате с документ, с който да се идентифицирате пред местните власти и с който безпроблемно ще се върнете обратно.
 
Банкови карти – дебитна и кредитна. Тях също трябва да сложите на различни места. Хубаво е да разполагате със заделени пари при нужда – внезапен здравословен проблем, повреда на автомобила или глоба.
 
Не оставайте без пари в брой. При възможност, когато обменяте валутата за пътуването, помолете за дребни банкноти. Не носете всичките си налични пари в портфейла. Разпределете сумата на няколко места, за да сте сигурни, че при спешен случай можете да отреагирате с известна сума пари.
 
Направете си бюджет, който да ви ориентира колко и за какво харчите. Хубаво е да имате представа с каква сума пари започвате пътешествието си и за какво ще бъде разпределена тя – път, настаняване, храна, посещение на музеи и галерии, морски забавления, шопинг и т.н. Когато от рано си направите сметката, след почивката можете да се изненадате от известно количество неизхарчени финикийски знаци. 1:0 за вас!
 
Застраховка „Пътуване в чужбина“. При злополука или здравословен проблем застраховката би спестила доста главоболия, а освен това ви дава спокойствие. Застрахователните компании предлагат различни възможности за застраховка при пътуване. Те покриват разходи за медицинско обслужване в случаите на злополука или внезапно заболяване. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и репатриране до България. Обикновено сумата за ден застраховка не надвишава 2 лв. Вярвайте, това са най-добре изхарчените ви пари.
 
Важни контакти. Добре е да сте се информирали предварително за най-близкото посолство или консулство на България в страната, към която сте се запътили. Хубаво е да имате под ръка техен контакт, за да се свържете при необходимост.
 
Зарядни устройства за телефон и фотоапарат. Почивка без снимки и социални мрежи е като банкер без банкови карти в портфейла си. Не би била завършена ако не запечатате най-вълнуващите моменти и не споделите в профила ви в Инстаграм поне едно селфи.
Август е! Насладете му се.