От розовото езеро в Австралия до кървавочервен водопад в Антарктика

От розовото езеро в Австралия до кървавочервен водопад в Антарктика – тези 7 феномена представляват едни от най-странните гледки в света!
 
Величествените планини и искрящите езера винаги са привличали туристи, но понякога природата изважда още по-големи фокуси от ръкавите си, пишe БиБиСи (BBC).
 
Vesti показват някои от най-странните природни чудеса по света в галерията ни
 
Замръзнали метанови мехурчета, Канада
Те изглеждат така сякаш са от друг свят – нещо като летящи чинии паднали във водата и замръзнали след това. Други ги оприличават на древни капсулирани в леда медузи.
Всъщност тези ледени сфери са замръзнали метанови мехурчета – джобове изпълнени с газ, които са били обхванати от леда докато водата замръзва. Гледката им е забележителна! 
Този пейзаж може да се открие в езерата от високите северни ширини на Албърта, Канада, като например езерото Ейбрахам.
 
Произхода на метана в мехурчетата е от разложили се по дъното на езерото дървесни листа, трева и умрели животни.
 
В процеса на разлагане – бактериите, които се хранят с тях отделят метан. След това газът се освобождава под формата на мехурчета, които се трансформират в десетки хиляди вледенени дискове, при срещата им със замръзващата вода.
 
Това е омайваща, но потенциално опасна гледка.
 
Този мощен парников газ не само затопля планетата, но освен това е силно запалим.
Щом дойде пролетта, когато леда се топи, мехурчетата се пукат и изсъскват по впечатляващ начин. Ако дори малка искра бъде предизвикана близо до тях – да не говорим за гръмотевица – това ще предизвика голяма експлозия.
 
Източник: Vesti.bg