14 милиона лева забавени заплати от началото на годината

14 милиона лева забавени заплати, и то само от началото на годината. Данните са на социалното
По темата
министерство. От ведомството обявиха начало на стриктни проверки на строителните фирми, където нарушенията в трудовото законодателство са най-много. На една от инспекциите беше и екип на NOVA.
 
Още с влизането в строителния обект се забелязва хаос от железа, кабели и строителни материали. В този безпорядък от стомана и бетон работят хора. Дали заради присъствието на инспекторите, или пък просто от съобразителност, всички работници бяха с каски и работно облекло. Около тях обаче е пълно с опасни клопки. Кабелите, които захранват временното ел. захранване, включително и щепсела на един кабел, бяха положени във вода.
 
Според инспекторите едно от нарушенията е свързано с укрепването на този изкоп. Ако тук застане работник, трябва да има парапет. Така че да няма опасност той да падне.
 
Отговорът на техническия ръководител на строежа. В друга строяща се сграда влизаме вътре. Веднага попадаме на опасна практика със сериозни рискове за живота. Таблото с временното електрозахранване е отворено. А от таблото по земята тръгва мрежа от кабели с високо напрежение.
 
Трудовите злополуки за първото полугодие са близо 1100 във всички браншове. Смъртните случаи на работното място - 27.