Как медиите в южната ни съседка отразиха интервюто на премиера за NOVA?

Турските медии отразиха интервюто на премиера Бойко Борисов пред „Здравей, България” по NOVA в петък. В заглавията на материалите по темата преобладава твърдението, че българският министър-председател е дал дума, че „ако трябва, ще вземе главите на всички хора на Гюлен" у нас.

По темата

Този акцент е ползван предимно от проправителствените издания и телевизии, съобщава БГНЕС.

Ще дадем главите на всички от ФЕТО", гласи заглавието във вестник „Сабах". Публикуван е и колаж със снимки на Борисов и главния враг на властта в Анкара Фетуллах Гюлен.

Борисов е цитиран да казва, че „ние ще продължаваме да поддържаме много добри взаимоотношения с правителството и президента на Турция”, както и че „Бююк е само един от общо 25 000 души, върнати по този начин”.

Ако Турция пусне 500 000 бежанци, те ще изберат България като първата сигурна страна”, казва Борисов според в. “Сабах“.

Вестник „Стар" пък пише: „Борисов: Главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени на Турция“. В текста, който е като под индиго от „Сабах“, се уточнява, че премиерът на България е отхвърлил медийните нападки и реакции по повод предаването на Бююк.

В „Йени шафак“ заглавието е почти същото: „Ще дадем главите на всички“, а в подзаглавието се уточнява, че заканата на българския премиер е заради страха от бежанска криза.

От същия вестник научаваме, че „Протестна мрежа" започва протести с искане за незабавна оставка на правителството, а поводът за тях е предаването на Бююк.