Това показват експресните измервания

Няма опасност за хората заради вливането на отпадни води в река Искър край Самоков. Това установи проверка на Изпълнителната агенция по околната среда и водите след сигнал на NOVA. 

Експресните измервания за активна реакция рН, разтворен кислород и електропроводимост показват, че замърсените отпадъчни води, постъпили в р. Искър, оказват незначително влияние върху водите в реката и не променят екологичното състояние на водоприемника. В момента тече по-сериозен анализ на всички останали показатели.

По темата

„Продължава анализирането на водните проби, които са взети от мобилната лаборатория на Агенцията по околната среда. Това обаче изисква определено време, както и обработката на резултатите след извършване на анализите. Най-рано в началото на следващата седмица протоколите от проведените изпитвания с окончателните резултати ще бъдат предоставени на контролиращия орган, в случая Регионалната инспекци по околната среда и водите в София, за становище и предприемане на последващи действия, ако се окаже, че такива са необходими”, коментира за NOVA Евелина Митева от Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

В същото време от „Софийска вода” излязоха със становище за качеството на водата в язовир "Искър", където също текат подробни химични и микробиологични изследвания. Оттам обаче успокояват населението, че няма опасност за водата, която пият софиянци.

Факт са вече санкциите към Община Самоков и местното ВиК дружество, които дълго време са оставили този проблем да съществува.