Пред NOVA те разказват за трудния път дотук

На фона на засилената охрана по границите ни, има огромен ръст в броя на настанените в бежанските ни центрове. От началото на годината досега броят им се е увеличил пет пъти, като най-голям е ръстът през последните няколко седмици.

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден - два след пристигането си, сега остават тук.

„Почти никой не напуска вече центъра след регистрация, като си получи регистрационната карта. При проверките, които се извършват вечерно време и сутрин, се вижда, че много малко са напуснали”, обясни Йордан Малинов, директор на бежанския център в Харманли.

Така, докато преди месец тук имаше едва по 160-170 бежанци, сега броят им е близо 900.

По темата

Подобна е ситуацията в цялата страна. В момента на територията на бежанските центрове са настанени  близо 2 700 чужденци. През януари и февруари числото е било пет пъти по-малко.

Най-много са бежанците в Харманли. С пълен капацитет са центровете във „Военна рампа” и „Овча купел”. Ръст има и при настанените в останалите лагери.

Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа.

„На западната ни граница мерките са засилени, така че нормално е това да е сред нещата, каналите там да са прекъснати и да няма как да заминат за Западна Европа”, каза директорът на бежанския център в Харманли.

Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете. Обясняват за пътя дотук.

„В Афганистан има много битки, затова бягаме. Но нямаме пари да стигнем далеч. Да стигнем дотук ни струваше 4 000 долара”, каза Ахмед Сара.

В родината си Афганистан Ахмед е работил с компютри и иска да се занимава с това. По пътя към България най-трудно било в Иран: „Там ни хващат и ни пращат в затворите. Като стигнем дотук, вече е добре”.

Най-голямата част от чужденците тук са именно от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност, влизането от Турция в България не е невъзможно, ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден.

„Има различни хора, трябва да платиш на 4-5 човека, на един плащаш, за да минеш българо-турската граница, на друг - за сръбската. Имаше около 40 души с нас, трудно минахме границата, нямахме вода, храна, но си помагахме. Най-трудно беше през планината и през реките”, обясни Мусал Архает.

Влизайки в България следвало последното препятствие.

„Идват армия, полиция. Обискират ни и ни взимат парите и всичко”, каза Ширба Ата.

А историите не свършат и вече на българска територия. Афганистанците в Харманли се оплакват от тормоз от страна на българите. Енатула бил бит преди няколко дни.

„Само ме питаха дали съм афганистанец, аз казах „да” и ме нападнаха. Не знам какъв им е проблемът с нас. Това се случва често”, каза Енатула.

„Ние всички сме човешки същества и трябва да се уважаваме. Ние не сме дошли тук от хубаво”, обясни Мусал Архает.

Засега поне на територията на бежански център проблеми с увеличаването на обитателите му няма. Запълнен е около една трета от капацитета му, а различните националности са отделени в различни сгради, за да не се стига до конфликти.

Репортер: Димитър Иванов