Според Мехмед Юмер той ги е приел нарочно

По темата

„Напоследък взех да си мисля, че турският президент Реджеп Ердоган нарочно ги е приел тези бежанци, за да ги използва като коз срещу Европа. Мисля си, че принципно той няма да ги пусне. Преди опита за преврат каза, че ще им се даде гражданство. Това е много удобен коз за цакане”. Това каза в „Здравей, България” Мехмед Юмер, гл. редактор на в-к „Заман”.

Политологът от изследователски център „Тренд” Димитър Ганев изрази същата позиция: „Всяка една договорка с Ердоган е купуване на политическо време. Защото този човек доказа в последните години, че всяко едно негово искане, трябва да бъде изпълнено на всяка цена. Това е един шантаж, защото в момента на територията на Турция има около 3 милиона бежанци. Когато 1 милион навлязоха преди една година на територията на Европа, започнахме да говорим дори за края на ЕС в този вид, в който го познаваме. Ердоган много добре осъзнава своята сила, държейки тези 3 милиона души. Той няма да се спре пред абсолютно нищо”.

Ганев припомни, че съвсем скоро ще се гласува дали да отпаднат визите между Турция и ЕС. Според него визите няма да паднат и това ще накара Ердоган да покаже своя ресурс.

Във връзка с екстрадицията на Абдуллах Бююк, политологът е категоричен: „Недейте да имате съмнение, че решението за екстрадицията му е взето на най-високо ниво. Защото искането за екстрадиция е отправено от трибуната на митинг от външния министър на Турция – това не е юридическо, а политическо искане. Нямаше как този човек да не бъде екстрадиран, ако това решение не беше взето или от Румяна Бъчварова, или от Бойко Борисов”.

„Бююк не е важна фигура, но е важен за вътрешнополитическата пропаганда”, отбеляза и Мехмед Юмер. Той добави: „В Турция има километрични списъци на турски граждани със задгранични паспорти, които са анулирани, тъй като за тези хора има съмнение, че са свързани с опита за преврат. В България много турски граждани с редовни документи бяха притеснени, защото турските медии, които са проправителствени, изопачиха думите на Бойко Борисов от интервюто му в NOVA. Според тях той е казал, че сме готови да дадем главите на всички, свързани с преврата”.