Защо недоволстват хората в района?

Ново напрежение и бунт заради изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Хората, които живеят и работят в  района, негодуват, че  седмица след огромния пожар, оживената търговска улица „Иван Вазов“ още е затворена - неясно докога. Наемателите на магазини смятат да съдят общината за пропуснати ползи и нарушени права.

"Да се промушим, да отворим тези тежките ламарини, да си влезем, а там има една тел, която просто ми проби пръста", обяснява ни Иванка Бончева.

По темата

 

Това е единственият начин, по който живеещите в оградената част на улица „Иван Вазов” стигнат до домете си. До вчера достъпът им бе осигурен от полицията, от днес обаче са принудени сами да местят тежките метални ограждения.

"Това е тормоз за живеещите хора тук", споделя още Иванка. 

"Всички сме така изнервени. Искаш да влезеш, искаш да излезеш. Все така със зор. И докога не знам. Да си го оправят тук. Да извикат който трябва, ако трябва общинате нещо да го преградят, защото наистина е изнервящо", призовава Недялка Стоянова. 

Стотици наематели и собственици на търговски обекти търпят загуби. Повечето имат кредити, а трябва да обслужват и доставчици.

"Кажете ми вие, аз трябва да ги давам - и наеми, и осигуровки и т.н. И доставчиците утре ще дойдат да плащаме. Но откъде?", пита търговецът Станьо Станев. 

"И хубаво би било поне пешеходната зона да бъде отворена. Поне хората ще преминават и може да се реализира някаква продажба", казва търговецът Елена Ненкова. 

Най-потърпевш е собственикът на спортния комплекс, разположен в петия тютюнев склад, който огънят частично засегна. Освен че цяла седмица е затворен за клиенти, пожарът нанесе и много материални щети.

"Стотици хиляди левове спокойно мога да ви кажа. Нито знам точно как ще бъде уреден достъпът. Той най-вероятно ще е ограничен, което ще доведе до допълнителни предпостави да намалее самият поток от клиенти. Утре ще се опитаме да отворим частично", обяснява Валентин Драгвен, собственик на спортен център. 

Въпреки уверението на кмета, че още днес огражданята ще бъдат вдигнати и северният тротоар - отворен за пешеходци, това до ранния следобед не се случи. До две седмици на собствениците на опасните складове ще бъдат връчени предписания. 

"Надявам се това да бъдат предписания, които ще изпълнят и които ще гарантират и опазването на сградите и тяхната конструктивна цялост, видимо трябва да се положат усилия, за да се гарантира сигурността", обясни кметът на Пловдив Иван Тотев. 

В противен случай общината ще трябва за своя сметка да укрепи сградите, което ще струва над един милион лева. Процедурата не само, че е скъпа, но е дълга и тромава. Тя вече е приложена при незаконно събореня склад на ул. "Одрин" 8, но укрепването месеци наред не може да започне поради законови пречки.

Репортер: Благой Бекриев