Кои са слабите места на двамата кандидат-президенти?

Изборите в САЩ са след осем седмици. Но Доналд Тръмп предпочита да говори на по-приятни нему теми. Той се разпростира върху новия си луксозен хотел във Вашингтон и лее хвалби за бизнеса си.

Неговият час настъпва, а в това време Хилъри "умира" (според една американска телевизия - дори буквално). Бившата първа дама е в криза и изживява тежки дни. Първо тя си позволи да употреби обидни епитети по адрес на поддръжниците на Тръмп. Така наруши златното правило на кандидат-президентите, а именно - никога да не влиза в полемика с публиката на опонента си.

След това пък почти припадна публично, което стана причина за цял куп спекулации със здравословното ѝ състояние. Америка е объркана, а Тръмп с вдъхновение е вперил взор в новите си шансове да „дръпне” в предизборната битка. Той обаче изглежда ще остави този шанс да се изплъзне от ръцете му.

Германското списание Spiegel коментира две неща, които правят впечатление.

Тръмп упорито мълчи за здравословните проблеми на Клинтън. Той ѝ пожела бързо възстановяване, но не се възползва от състоянието ѝ, за да спекулира с него, както иначе с удоволствие би постъпил. Това не е тромава стратегия, а мъдър съвет от неговия щаб, който го предупреди да стои настрана от темата. Клинтън и бездруго се пече на бавен огън по този фронт, казаха си те. Всички знаем обаче колко е изкусителна тази възможност за него и всички се чудят колко още време ще се въздържа.

Добрата новина от гледна точка на неговите хора е, че Тръмп дисциплинирано се придържа към своето политическо послание. И откакто Клинтън нарече половината от неговите последователи „жалки расисти и сексисти”, той намери слабото ѝ място

В шоуто на д-р Оз ексцентричният републиканец представи документи за здравословното си състояние и призна, че е с наднормено тегло и са му препоръчали повече упражнения. 

Междувременно от щаба му обещаха да разпространят подробни медицински документи. Вероятно те ще потвърждават свръхчовешката сила на милиардера и неговия сексуален магнетизъм.

Но ако чакате нещо като пълно медицинско досие, недейте да затаявате дъх. Тази песен е пята много пъти – репортерите искат информация, от щаба обещават да дадат отговори съвсем скоро… и след това отклоняват вниманието с други събития, докато накрая въпросът не потъне в прах. Вероятно това ще се случи и сега, коментира Washington Post.

Така действа Тръмп с историите, които не харесва. Бедата е обаче, че американците все повече харесват неговите истории. И съвсем скоро ще разберем кой е по-добрият разказвач. 

Редактор: Гергана Тенева