Стигна се до частично споразумение между протестиращите и ръководството на мина "Бобов дол"

Още петима миньори от рудник "Бабино" в Бобовдол бяха откарани по спешност в болница от снощи до този момент. Условията на стачката под земята, продължаваща вече трети ден, стават все по-тежки. 

Рано тази сутрин ръководството на мината опита да принуди работниците да излязат. В мината слезе и омбудсманът Мая Манолова, за да разговаря с недоволните миньори. 

Протестът на останалите около 130 души продължава. Подкрепят ги и техни колеги, които са на земята пред мината. 

КОИ СА МИНИТЕ, В КОИТО НАЙ-ЧЕСТО ИМА ПРОТЕСТИ? ЗАЩО СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМ СЕ ВДИГАТ НА БУНТ?

И тази нощ протестиращите над земята миньори  останаха в двора на мината. На сутринта при тях отново дойде ръководството. Но не да преговаря, а да поставя условия.

"Докато не се подпише споразумение и не се прекратят стачните действия, няма да бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работниците от рудник „Бабино“, заяви Камелия Георгиева, финансов съветник към мина „Бобов дол“. 

По темата

Припомняме, че тази сутрин от ръководството на мини „Бобов дол” заявиха, че е взето решение за изплащане на цялата дължима сума на трудовите възнаграждения за месец август, включително и допълнителното материални стимулиране. Парите си обаче нямаше да получат протестиращите работници от рудник „Бабино”. Беше заявено, че те ще си получат парите, веднага след като бъде подписано споразумение и бъдат прекратени стачните действия.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

От мините заявиха, че ако това не се случи, ще бъде потърсена имуществена отговорност за причинени вреди на предприятието. 

От ръководството обясниха още, че към настоящия момент нямат просрочени задължения за заплати на служителите. Възнаграждението за месец август било дължимо между 5-о и 10-о число на месец октомври.

Появиха се и съмнения за опит от страна на ръководството да принуди миньорите да излязат на повърхността.

"Обадиха се по телефона, че вентилаторите са спрени. Може да имало и някакъв срив. Ние казахме, че няма да напуснем и след 10 минути ги пуснаха пак", разказва Величко Спасов.

На непротестиращите работници днес ще бъдат преведени целите заплати за месец август плюс допълнително материално стимулиране.

Репортер: Екатерина Николова