Кои са мините, в които най-често служителите протестират?

Миньори на стачка! Ситуация, която наблюдаваме през няколко месеца и все в различни мини из страната. Положението в повечето случаи се повтаря – неизплатени заплати, липса на пари, а пред възможността да останат съвсем без работа и средства, работещите в мините пак остават там въпреки неразбирателството с ръководството.

От един ден близо 130 миньори от "Бобов дол" стачкуват под земята. Само че от собствениците на мината няма реакция. Хората се оплакват, че разбират от медиите за всичко и че това е единственият им начин да си поискат изработените пари.

А кои са местата, на които имаше недоволство в последните месеци?

Септември 2016 г. – мина „Черно море”

Миньорите блокираха пътя Бургас - "Слънчев бряг" заради неизплатени заплати и обезщетения от концесионера Христо Ковачки. Причината за недоволството им - работещите в мината бяха съкратени изненадващо на 11 април. Оттогава очакват да получат дължими заплати и обезщетения. Средно всеки един от миньорите имаше да получава по над 1000 лева. Ситуацията се поуспокои, но през декември те отново стачкуваха. След 13 часа под земята обаче, от ръководството обявиха, че заплатите им ще бъдат платени.

 

Март 2016 г. – мината в Перник

Хората от мините протестираха заради забавяне на заплати, неизплатени ваучери за храна и лоши условия на труд. Екип на Новините на NOVA отиде в мината, за да провери защо Христо Ковачки не е плащал заплати месеци наред и как живеят работниците му. Резултатът от проверката - охраната на бизнесмена опита да се саморазправи с репортера Вероника Димитрова и оператора Кирил Караджов, а шефът на сигурността извика полиция.

 

Януари 2015 г. – мина „Чукурово”

120 души получиха предизвестие за съкращения след многократни репортажи на NOVA за това как миньорите гладуват, тъй като не получават с месеци заплатите си. Причината - започнала процедура по спиране на дейността на дружеството. В мината останаха 45 души, които основно да се занимават с поддържане на електропреносната мрежа, охрана на обектите и администрация от трима души, която ще продължи да работи, поясниха от „Чукурово”. Обещанието беше мината да заработи отново през месец май. 

 

Октомври 2014 г. – мина „Горубсо – Мадан”

Миньори от почти цялата страна се събраха на протестен митинг в Мадан. Те се обявиха против идеята за увеличаване възрастта за пенсиониране на категорийните работници. Причината за миньорското недоволство се оказа т.н. параграф 4, според който годините за пенсиониране на работниците ще се покачат с осем след Нова година. Другата причина е, че пенсионните вноски се внасят в частни фондове и набраните суми са малки. Доводите им – те се пенсионират на 45 години, а ако се стигне до увеличение на възрастта би било физически невъзможно да се работи под земята. 

Редактор: Анелия Тодорова