Чрез специален робот ще бъдат спасени вековните стенописи в светата обител

Мащабен ремонт започна в Бачковския манастир. Чрез специален робот ще бъдат спасени вековните стенописи в светата обител.

За спешния ремонт държавата отпусна 300 хиляди лева. Освен това спонсори дариха половин милион лева. С парите ще бъде укрепна и реставрирана основната църква в обителта, ще бъде реконструирано едно от манастирските крила и ще се подменят керемидите на всички постройки в манастира.

По темата

Църквата, в която се съхранява бачковската чудотворна икона влагата руши стените и по-лошото уврежда ценните стенописи. За да ги спаси игуменът архимандрит Симон въвежда нов метод за отводняване на зидовете. За целта ще се използва робот.

По този метод е била спасена Кьолнската катедрала. Манастирът вече е внесъл проектът в Националния институт за недвижимо културно наследство и чака одобрение. В момента реставратори почистват фреските и стенописите по северната стена на храма, след което ще се прехвърлят на западната.

Реставрацията на притвора вече е приключила. Специалистите успяха да разкрият по тавана и стените над 1400 златни орнамента, които досега са били заличени от влагата и дима.

В момента се подменят и керемидите на покривите на всички постройки в манастира. Цялостният ремонт на Бачковската обител се очаква да приключи до храмовия празник на манастира 15 август догодина.

Докато текат ремонтните дейности манастирът няма да затваря за вярващи.

Репортер: Благой Бекриев