Вотът ще е на стойност 47 милиона лева

Печатат над 15 милиона бюлетини за президентските избори и референдума на 6 ноември.

Книжата, машинното гласуване и обработката на данните от вота ще струват на държавата 7 милиона лева. Най-много пари – 20 милиона, ще отидат за заплати на членовете на избирателните комисии. Равносметката показва, че изборите ще са на обща стойност 47 милиона лева.

По темата

Най-важното, когато влизаме в тъмната стаичка, е да запазим тайната на вота. Ако покажем бюлетината или се снимаме с нея – тя ще бъде обявена за недействителна, а вотът ни ще бъде анулиран. Важно е да знаем, че ако допуснем грешка – имаме право на поправка, но само веднъж, като изискаме още една бюлетина.

За да се гарантира сигурността на вота – печатането на бюлетините е поверено на Българската народна банка.

Книжата трябва да са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, със специална полиграфическа защита. И втора защита – от БНБ. Само за президентските избори ще са нужни между 7.5 и 8 милиона бюлетини.

Малко над 2 лева ще струва всеки печат, с който ще се подпечатват бюлетините. Държавата вече е поръчала над 14 хиляди. Членовете на районните избирателни комисии ще получат възнаграждение между 880 и 1000 лева, а на секционните комисии – еднократно по 48 лв. и бонус ако участват в транспортирането на книжата или помагат при машинното гласуване. Вече са поръчани и 500 машини, които ще ни струват 930 хил. лв. 

Преди да тръгнем към урните трябва първо да проверим дали името ни е в избирателните списъци – след което да приготвим лична карта, но не и шофьорска книжка.

Изборът си ще посочваме с X или V, изписани със син цвят. А всяка бюлетина, станала жертва на художествени заложби, ще бъде обявена за недействителна.

Бюлетината ще е невалидна и ако я снимаме. Комисията ще анулира вота ни – ако в тъмната стаичка сме направили селфи и го показваме демонстративно.

Членовете на комисиите нямат право да влизат в тъмната стаичка. Но ако ни хванат в крачка ще се наложи да платим и глоба от 1000 лева.

Охраната на вота ще струва 4 млн. лева, а организирането на изборите зад граница – 1.5 милиона лева.

Ако не можете да гласувате на постоянния си адрес имате право да заявите желание да гласувате по настоящ. Това обаче трябва да стане най-късно две седмици преди вота.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.