Двамата кандидати разискваха вътрешната и външната политика на България

Две седмици преди президентските избори кандидатите за поста на „Дондуков” 2 Трайчо Трайков – от Реформаторския блок и Ивайло Калфин от АБВ - проведоха дебат в ефира на „Здравей, България”. Двамата разискваха вътрешната и външната политика на България, основните ѝ проблеми и партийните междуособици.

Сред приоритети си като евентуален бъдещ президент Калфин постави справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната ни сигурност и именно тя щяла да бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент.

По темата

И двамата опоненти се обединиха около тезата, че държавният глава има достатъчно правомощия, но те трябва да бъдат използвани по-пълноценно.

Рано или късно съдържанието на Конституцията трябва да се подложи на обществен дебат. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, коментира Калфин.

Трайков пък каза, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.

България не е поставена между Великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, каза Калфин.

Трайков не сподели неговото мнение, че „да си русофил означава да си българофил”.

България е Европа. Европейските правила не са измислени, а да бъде права или крива краставицата, а за да защитават интересите на страните членки”, категоричен бе кандидатът на Реформаторите.

Той подчерта, че никога не е членувал в партия и затова ще му бъде лесно да е надпартиен президент.

По въпроса с освобождаването му от министерския пост в енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов Трайков каза, че това се случило вследствие на „изнудване от страна на Русия”.

Калфин пък обясни, че е напуснал поста си на социален министър, защото „коалиционното споразумение не се изпълняваше”.

Целия дебат между двамата кандидати за президент гледайте във видеото.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.