Ситуацията ескалирала заради забележка за лоши битови условия

Напрежение в бежанския център в Харманли. Около 1000 мигранти опитаха тази сутрин да напуснат и да тръгнат към Сърбия. Близо час те скандирали против лошите битови условия в лагера, влкючително от храната и обстановката в стаите.Наложи се на място да бъдат изпратени допълнителни полицейски екипи и жандармерия, за да успокоят обстановката.

Увеличават капацитета на лагера в Харманли

Пристигащите на работа служители в 8 и половина тази сутрин били посрещнати от стотици бежанци на плаща в лагера в Харманли. В началото те се обявили срещу лошите битови условия.

"Като дойде зимата, като стане студено, какво ще правим? Трябват ни дреги, пари, трябва да имаме нещо да ядем", казва Елхан

Много бързо броят на бунтуващите се увеличил. Почти всички иракчани и афганистанци се събрали и бройката надхвърлила 1000. А основното искане всъщност било друго.

"Не ни харесват пправилата на Европейския съюз. Ако отворят границите, хората, които са тук, няма да ги има", добавя Елхан.

"Трябва да ни пуснат да отидем където искаме", на мнение е Жаид.

Това обаче няма как да стане.

Искат закриване на центровете за мигранти в Харманли и София

"За да не искат да стоят в България, не е трябвало да подават молби за закрила. В момента, в който подават, ние трябва да ги разгледаме и да дадем отговор дали получават или не закрила", обяснява Димитър Захариев - и.д. директор на бежанския център.

В бежанския лагер веднага пристигат всички налични в Харманли униформени. Идва и подкрепление. Целта е да няма физически сблъсъци и напрежението да не излезе извън оградата.

"Всички мерки, които има във връзка с тяхната сигурност и в района във връзка със спазването на законите е предприета, има достатъчно полицейски сили, които да следят за реда", обяснява Ангел Цанков, директор ОД на МВР-Хасково.

Създадени са контактни групи, които водят преговори. Но дали мирът ще продължи дълго не е ясно. Бежанците са готови за нов бунт. А в Харманли са притестени от присъствието на над 3000 бежанци.

"Това е едно градче на 500 години. Тук има ред, има уют, а вече това го няма", коментира кметът на Харманли Мария Киркова.

Междувременно стана ясно, че Дирекция "Миграция" вече работи по обособяването на затворен център вътре в лагера.

"Не мога да поема конкретен ангажимент, но може би до месец ще бъде изграден", обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев.

А напрежението в града на Белоногата расте - и вътре в лагера, и извън него.

Репортер: Димитър Иванов