Отпадат ограниченията за държавите-членки на Съюза

Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс, свързани със секциите в чужбина и отчитането на вота "Не подкрепям никого". Изборните секции в страните, извън ЕС, ще са до 35 в държава. В същото време отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС. „За“ гласуваха 81 народни представители, „против“ – 21, а „въздържали се“ - 9. 

Депутатите обаче отхвърлиха идеята в една секция да има повече от една урни. Освен това те приеха гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" да участват в преброяването при мажоритарен, но не и при пропорционален вот.

По темата

„С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – на хора, които живеят в страната, в страни-членки на ЕС и всички останали”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„На всички ни е ясно, че този текст се прави единствено и само против правата на българските граждани, пребиваващи на територията на Турция. Няма да получите нашата подкрепа”, подчерта той.

Според него текстът е явно противоконституционен и заяви готовността на парламентарната група да събере подписи за една бъдеща жалба до Конституционния съд.

Депутатът Филип Попов обяви, че по никакъв начин от БСП няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите са предложили. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова от своя страна призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя е убедена, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че предложението за отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС е добро и правилно.