Към момента няма нито един регистриран случай на заболял

Яйца със салмонела са стигнали до магазините у нас. Това стана ясно след предупреждението за заразения продукт, внос от Полша. Агенцията по храните проверява складовете и магазините в страната. Все още не е ясен точния брой опасни яйца, внесени у нас.

По темата
Внесените съмнителни яйца лесно могат да бъдат разпознати от клиентите по печата, който се намира върху всички яйца, които купуваме, а и върху кутиите, в които се намират те. Първата цифра на кода показва начина, по който е отглеждана кокошката. Само две от партидите яйца от Полша са от съмнителните партиди. 

Боян и семейството му си купили от съмнителните яйца в понеделник и оттогава са изяли 11 от тях, без да подозират, че точно те са от засегнатите партиди, които се изтеглят от пазара.

Потърсили в интернет, където прочели за симптомите на заболяването, но там липсвали отговори на някои важни въпроси.

Към момента няма нито един регистриран случай на заболял от салмонела у нас. Профилактични изследвания за заболяването няма, а инкубационният период е между 12 и 24 часа.

„Първите симптоми са гадене и повръщане, след това започва водниста диария, понякога съпроводена с коремни болки. Заболяването е краткотрайно, протича доброкачествено и се лекува много лесно, обясни проф. Камен Плочев, началник на Клиника по инфекциозни болести във ВМА.

А междувременно от Агенцията по храните вече имат данни за складовете, в които са разпространени опасните яйца. Сигналът при тях е получен във вторник следобед. В полските медии се говори за заразени яйца от преди седмица. 

От Агенцията съветват всеки, който си е купил такива яйца да ги върне обратно с касова бележка и да не ги консумира. В този магазин не се притесняват от заразени яйца, защото са български. Разказват, че все още клиентите нямат добра потребителска култура и рядко проверяват печата на яйцата.

Освен евтини, все по-често се търсят яйца от щастливи кокошки.

Ден, след като стана ясно, че има съмнителен внос на яйца в България, търговците споделиха, че има лек отлив в търсенето и засилване на търсенето на българското.

Повече по темата гледайте във видеото.