Турция отбелязва националния си празник

При изключителни мерки за сигурност Турция отбелязва националния си празник. В Анкара са арестувани 12-има души, подготвяли бомбени нападения по време на тържествата, съобщава БГНЕС.

Екипи на Сектора за борба с тероризма в турската столица провели операция по издирването на атентатори, за плановете на които са разполагали с предварителни разузнавателни данни.

Едновременно са проверени 35 адреса. Шестима от задържаните били членове на ИДИЛ, а останалите - кюрдски сепаратисти от ПКК.

Над 10 000 служители от силите за сигурност са ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара. Градът е блокиран, централната част е оградена с бариери в радиус от 22 км. Скенери проверяват дори войската, участваща в официалните церемонии. В небето кръжат полицейски хеликоптери.

Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк.

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА ВИЖТЕ ТУК

„Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това. Всички краища на Турция се вдигнаха на съпротива срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство. Дадохме 246 жертви, 2 194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения. Имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 година“, написа президентът Реджеп Ердоган в специалната книга за посещенията в музея на основателя на турската република.

Докато в официалните тържества участваха само избрани политици от властта и опозицията, гражданите на Анкара са възпрепятствани – всички пътища, водещи към мемориалния комплекс на Ататюрк, са блокирани от бариери. Общински камиони са препречили улиците, забранено е движението и на автомобили.