5,7% от анкетираните ще отбележат полето „Не подкрепям никого”, сочи проучването

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева се очаква да събере най-много гласове в първи тур на

По темата

президентските избори – 27,2%, сочи национално представително изследване на "Галъп". Данните са на базата на национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. 

Според данните, на второ място във вота се нареждат кандидатът на БСП Румен Радев с 23,1%. Следват Красимир Каракачанов от Обединени патриоти – с 11,5%, Веселин Марешки – с 7,6%, Пламен Орешарски (7,3%), Трайчо Трайков на Реформаторите - с 5,1%, Ивайло Калфин от АБВ (4,9%), Татяна Дончева (2,7%).

5,7% от анкетираните са заявили, че ще отбележат полето „Не подкрепям никого”.

От „Галъп” посочват, че по всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур. Най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев. От днешна гледна точка съотношението между тях на балотажа е 53% на 47% в полза на Радев.

При евентуален балотаж  Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51% на 49%. Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, предупреждават от агенцията, като допускат и възможни размествания.

Очаква се активност от около 55% на изборите. Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената, посочват от „Галъп”.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така - така:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура: 82% биха гласували с „да“, 15% - с „не“, а 3% не биха отговорили.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите: 58% биха отговорили с „да“, 37% - с „не“, а 5% не биха отговорили.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. 87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.    

Данните са на базата на национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“.