Агенцията прогнозира висока избирателна активност

Висока избирателна активност прогнозира социологическата агенция "Медиана" при поредното изследване на общественото мнение. Проучването е проведено с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. То е реализирано със собствени средства.

По темата

Според данните до урните ще отидат около 3,8 – 4 милиона избиратели.

Проучването показва, че Румен Радев бързо стопява дистанцията с Цецка Цачева. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4% симпатизанти.

Нарастват и потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки (вече на четвърта позиция) и Пламен Орешарски (значително повлияно от подкрепата на ДПС, уточняват от агенцията).

Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните ѝ избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

Националното изследване на общественото мнение показва, че втори тур на изборите е практически сигурен на 100%, а балотажът ще бъде между Цецка Цачева и Румен Радев. Според "Медиана" Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати, което означава, че за втория тур е възможно създаването на общ фронт на гласуващите срещу кандидата на ГЕРБ. 

Ако балотажът е между Цецка Цачева и Румен Радев, прогнозите предвиждат победа на ген. Радев с малка разлика от процент. Ако до втори тур стигнат Цецка Цачева и Красимир Каракачанов, обаче разликата ще е малко по-голяма, с около 2%, но в полза на кандидата на ГЕРБ.

На въпрос за кого бихте гласували, ако изборите бяха днес, 31,4% от анкетираните избиратели посочват Цецка Цачева, а 27% - Румен Радев. На трето място се нарежда Красимир Каракачанов, следван от Веселин Марешки. Пета и шеста позиция заемат съответно Пламен Орешарски и Трайчо Трайков. Едва 4,2% от избирателите биха гласували с "Не подкрепям никого".

§ Проучването е проведено с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 - 31 октомври 2016 г. То е реализирано със собствени средства.