Предизборната агитация е абсолютно забранена

5 ноември е ден за размисъл преди утрешните избори – за президент и вицепрезидент и преди референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов. В съботния ден предизборната агитация е абсолютно забранена. 12 418 секции са разкрити в цялата страна.

Близо 6,9 милиона души имат право да гласуват в неделя за президент и вицепрезидент.  За първи път тази неделя ще се проведе реално машинно гласуване. Общо 500 устройства са разпределени в цяла България. Въпреки че в чужбина живеят близо 2 милиона българи, то в утрешния вот се очаква да участват около 37 000 от тях. 

Урните във всяка секция трябва да са две – за президент и за референдум, с изключение на район "Младост" в София, където урните са три, защото там се гласува и за кмет. Урните трябва да са запечатани ето така. А сега ще надникнем и в тъмната стаичка, за да видим какво трябва да има там. Ето – тази табела, която ни казва как да гласуваме – с химикал със син цвят и само със символ y и x

Членовете подредиха секциите, наредиха книжата и положиха подписи – че всичко е в техните ръце. Секциите остават запечатани и неприкосновени до утре в 7 часа сутринта, когато ще посрещнат избирателите.

Очаква се рекордно висока избирателна активност. За първи път гласуването е задължително, макар и със спорна санкция, за първи път имаме възможност да гласуваме и с „Не подкрепям никого”.

Вашите сигнали за нарушения днес и в утрешния изборен ден очакваме ТУК. По следите на изборните манипулации ще бъдат нашите репортери и разследващият екип на NOVA. 

С данни за нарушения можете да се обръщате и към Централната избирателна комисия, районните и секционните комисии, както и към МВР.

Целодневен  маратон очаквайте утре в ефира на NOVA. Изборният ден ще започне в 7 сутринта с новини, емисии ще има на всеки час в предаването ни.

„Събуди се и гласувай” започва с половин час по-рано – точно в 7.30 часа.  

Първите за деня новини ще бъдат в 7.00 часа, а в извънредни емисии и удължено издание на обедните новини - от 12.00 до 13.00 ч., Ани Салич и Ники Дойнов, заедно с репортерите на NOVA, ще следят развоя на изборите и настроенията в цялата страна.

Неделният следобед в ефира на NOVA продължава с "Избори в Комбина" с Лора Крумова и Галя Щърбева, по изключение от 16.00 до 18.00 ч.

Тандемът с най-голям опит в отразяване на избори - Ани Цолова и Виктор Николаев, ще води изборното студио на NOVA "Новият първи" от 18.00 ч. на живо от НДК. NOVA е единствената частна телевизия, която и тази година ще работи с двете най-авторитетни социологически агенции Алфа Рисърч и Галъп, в опит да предостави най-пълната картина от изборния ден. Специално обособен електорален център ще събира и обработва предоставяните данни в студиото с водещия на Новините на NOVA Николай Дойнов.

Развръзката тази година ще настъпи точно в 20.00 ч., когато NOVA ще обяви резултатите от вота на България. За Президентски избори 2016 изборният ден беше удължен с един час и NOVA ще спази законовото изискване да не се съобщава резултати от социологически проучвания преди този час.

Най-актуалното от изборния ден може да бъде проследено и онлайн - в сайта Nova.bg, в канала на Новините на NOVA във Vbox7.com и в YouTube, както и в социалните медии Facebook и Twitter. Радио NOVA NEWS също ще отразява случващото се на честота 95,7 MHz за София, 97,1 MHz за Велико Търново и 98,2 MHz за Кюстендил.