В лагера кипи ремонт - възстановява се оградата, започнаха и медицинските прегледи

Спешна организация за извеждането на мигрантите - афганистанци от центъра в Харманли. Прехвърлянето им ще започне до дни. А в лагера кипи ремонт. Възстановява се оградата. Започнаха и медицинските прегледи.

По темата

Когато изригва гневът на афганистанците, една жена е сред малкото, които запазват самообладание. Тя не е българка, но застава с тялото си срещу обезумялата тълпа, за да запази живота на българите в столовата на бежанския център. Там, където първоначално избухва недоволството.

„Те нямаха никаква вина. Те бяха невинни жени насред бунта. Не можехме да не ги защитим. Самата мен също ме беше страх. Мислехме, че ще умрем там”, сподели Джамила Садат.

Джамила дава и своето обяснение за причините, родили бунта. И те са далеч от геополитиката, далеч и от националните различия. Нейното обяснение е простичко и ни насочва към битовизмите в лагера.

„Просто афганистанците не харесваха храната. Затова се стигна до боя. Полицаите си вършеха работата. А афганистанците в един момент поискаха да се отворят вратите на лагера и да излязат от него”, допълни още тя.

Говорим с Джамила и сина й на оградата на лагера. Нямаме право да влезем при тях, а те нямат право да излязат при нас. През целия ден обаче затворените принудително вътре правеха опити да прескочат загражденията.

А всеки опит на бежанците да преминат беше посрещнат от военните. Ето в този момент те охраняват и внимават да не пропуснат някой да излезе.

Места за бягство не липсват. Според Живко Тодоров, отговорен за ремонта на оградата, все още зеят над 400 метра. 15 души работят, за да закърпят пробивите.

В лагера днес влезе и поредният представител на властта, за да огледа разрухата. Срещна се и с лекар от групата медици в лагера.

Въпреки всичко, засега бежанският център остава затворен.