Как се доверяваш на непознати и даваш всичките си спестявания?

Само по NOVA - разказът на възрастната жена, ужилена със 125 000 лева от телефонни измамници. Как се доверяваш на непознати и даваш всичките си спестявания? Вероника Димитрова се срещна с Донка Малева. 

По темата

76-годишната пенсионерка от София, завлечена с рекордните 125 000 лева от телефонна измама. Мошеникът се представил за приятел на сина й. И тя повярвала.

„Звъни и ми казва: "Лельо Донке, всъщност аз исках да ти кажа една голяма новина. От тотото получих 100 000 лв." Каза, че иска да ги вложи в жилище”, разказва баба Донка.

Само след няколко дни телефонният измамник я излъгал, че си е харесал жилище. Помолил я да плати капарото, тъй като в деня на срещата бил зает, а и трябвало да се действа бързо, понеже имало и други кандидат купувачи. Жената се съгласила. Нямало с кого да се посъветва – вдовица е, а и синът й от години живее в Канада.

Така възрастната жена изгоряла с първите 5000 лв. Измамниците се излакомили и измислили нова схема. Казали на баба Донка, че са харесали апартамент и за нея - на добра цена. Тя не знае от къде са имали информация, че разполага с пари. Така на няколко транша пенсионерката теглила пари от банката и ги давала на изманиците, като през цялото време си мислила, че това са вноските за апартамент.

Измамата лъснала, когато телефонните измамници изключили телефоните си и изчезнали. Баба Донка намерила истинския приятел на сина си и едва тогава разбрала за капана.

Целия разказ на възрастната жена гледайте утре сутрин в предаването "Здравей, България".