Докато обикаля моловете в търсене на перфектния подарък, човек може да стане разсеян и непредпазлив за личните си вещи

В предпразничните дни търговските центрове традиционно са пълни с хора, които пазаруват или се забавляват. Събирането на много хора на едно място крие доста рискове, затова е добре всеки да знае повече за това как да запази както личната си, така и обществената сигурност.

Докато обикаля моловете в търсене на перфектния подарък, човек може да стане разсеян и непредпазлив за личните си вещи. Например да остави отворена дамска чанта или портфейли във външни джобове на връхни дрехи. Това е и причината за зачестяването на джебчийските кражби по време на голямото пазаруване. “Най-възможните жертви на такива обири са жените, които носят небрежно или закачат чантите си на колички за пазар. В такива случаи крадците действат бързо. Те обикновено са добре изглеждащи, извиняват се любезно, а в същия момент портфейлът се изпразва и се захвърля някъде”, споделят експертите от ВИП Секюрити.

Специалистите съветват да се спазват основни правила за предотвратяване на такива престъпления. Като за начало препоръчително е жените да затварят своите чанти, а ако портфейл се поставя в джоб, той задължително трябва да е с цип. Мобилните устройства трябва също да се пазят, като не се оставят на маси и места за почивка в търговските центрове. Желателно е да се държат във вътрешни сигурни джобове. И най-важното - да се внимава.

Най-честите проблеми, които възникват пред охранителите в търговските центрове са от естество организация на движението на излизащи автомобили от моловете. Клиентите искат бързо да напуснат след като са направили покупките си и това води до струпване на голям брой излизащи автомобили на един и същ изход, по едно и също време. Обикновено това се случва между 17:00-20:00 ч. Хората чакат дълго време в колите си, изнервят се много и е възможно да се стигне и до физически пререкания. В такива моменти се изисква професионална намеса от охраната по организация, разпределение и извеждане на изходящ трафик от търговския център. “Много е важна комуникацията между различните звена, ангажирани в охраната на центъра, навремените съобщения по информационната уредба, за това от къде е по-лесно излизането”, споделят специалистите.

Освен за личната си безопасност, хората трябва да бъдат внимателни и за обществената такава. В последните години все повече зачестяват планирани нападения на обществени места, където се събират повече хора. Поради тази причина е важно добре да се познават основните правила за адекватно действие в екстремни ситуации.

Търговските центрове са едни от най-уязвимите обекти на зачестяващите терористични атаки позаради голямото струпване на хора, без да има пропускателен режим. В моловете много международни марки имат магазини и нападение на някоя от тях би имало по-голям отзвук. “Тези места са застрашени от бомбени заплахи и атентати, активни стрелци, палежи, саботаж и предизвикване на евакуация”, казват от компанията.

Друг проблем е, че практически е невъзможно да се проверява всеки обемист пакет, защото по това време на годината има много покупки. “Затова гражданите трябва да са нащрек докато са в големи тълпи, следейки за хора със съмнително поведение. Ако забележат нещо, незабавно трябва да информират бюро “Информация” в търговския център. Така най-бързо и сигурно ще бъдат информирани всички ангажирани с управлението и сигурността в търговския обект”, съветват експертите.

Има случаи и на така наречените активни стрелци. “Ако хората видят въоръжен човек в търговския център, да се отдалечат възможно най-бързо на сигурно разстояние и да уведомят полицията или охраната. Да лягат на земята е изключено, защото може да е фатално в случай, че се открие стрелба. При положение, че човекът с оръжие е агресивен и готов да стреля, а хората не могат да избягат и се намират в помещение, те трябва да се затворят и да се барикадират вътре без да губят време. Необходимо е да стоят там възможно най-тихо, да ограничат видимостта към помещението при наличие на щори и да изчакат полицията. Задъжително е да се скрият зад плътни прегради, които да ги защитят при евентуална стрелба”, дават професионален съвет от Компанията за услуги за сигурност.

Каквото и да се случва с личната сигурност или с обществената безопасност, най-важно е възможно най-бързо да бъдат информирани отговорните органи както в търговския центъра, така и полицията. “Нашите служители са обучени да реагират бързо и адекватно в екстремни ситуации, така че да се защитят хората”, категорични са от ВИП Секюрити. 

*Платена публикация