Целта не е съюз между Турция и Русия, смята Елена Йончева

По темата

"Обзалагам се, че убиецът на руския посланик не е ислямист. Неговата реч няма нищо общо с начина на мислене и на говорене на ислямистите". Това заяви за "Здравей, България" Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

"Хората, които стоят зад този терористичен акт, искат да спрат сътрудничеството между Анкара и Кремъл за Сирия", смята журналистът Елена Йончева.

"Направи впечатление, че терористът, който уби руския посланик, беше ликвидиран. Обикновено такива хора се запазват живи, ако действително искаш да разбереш кой стои зад тях", изтъкна тя.

Според нея нападението е планирано от терористична организация. Тя припомни, че то се случи ден преди срещата на външните министри на Турция, Русия и Иран за сирийския конфликт. 

"Знае се, че има споразумение Москва да предостави на Анкара възможността да контролира северните райони на Сирия и районите с кюрдски сили. А в същото време Турция спира да подкрепя терористични антиправителствени организации. Всичко това помага на правителствената армия на Дамаск да изчисти Източно Алепо от терористите", посочи Йончева. 

"Източно Алепо беше изтъргуван от Ердоган за северните части на Сирия", допълни Мохд Абуаси.

Относно смъртоносното нападение в Берлин, Йончева коментира: "Целта му е да радикализира обществото, защото това ще мобилизира радикализираните млади хора".