При атаката в Берлин загинаха 12 души, а 48 бяха ранени

Германската полиция задържа предполагаем съучастник на тунизиеца Анис Амри, който миналата седмица извърши терористичен акт на коледен базар в Берлин. Това съобщи "Шпигел", позовавайки се на свои източници в главната прокуратура.

По темата

Предполага се, че Амри е поддържал редовни контакти със задържания 40-годишен гражданин на Тунис, допълва "Шпигел", цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

“Починалият заподозрян Анис Амри е запазил номера на 40-годишния гражданин на Тунис в своя телефон. Разследването показва, че той може да е бил свързан с атаката. Степента, до която подозренията срещу задържания могат да бъдат потвърдени, остава обект на допълнително разследване“, заявиха от офиса на федералния прокурор в изявление.

В същото време стана ясно, че Амри е бил и в други европейски държави, преди да бъде заловен в Италия след извършването на атентата в Берлин. Той е пътувал с автобус от Холандия до Франция два дни след нападението. Той се е качил на автобус в холандския град Неймеген, край германската граница. С него е стигнал до Лион в Централна Франция, съобщават източници на френските медии.

От гарата в Лион атентаторът е взел влак до френския алпийски град Шамбери, преди да се запъти за Милано в Северна Италия. Там той беше убит по време на престрелка с полицията, след като служители на реда са поискали документите му за рутинна проверка.

Разследващите все още се опитват да установят как Амри е успял да напусне Берлин и да пропътува разстоянието между Германия, Холандия, Италия и Франция. 

Припомняме, че при терористичния акт в Берлин загинаха 12 души, а 48 бяха ранени. 

Вчера стана ясно, че полският шофьор на камиона убиец в Берлин е бил прострелян часове преди атаката. Това показва извършената аутопсия.

Лукаш Урбан беше намерен прострелян и намушкан в кабината на камиона, който се вряза в коледния базар в германската столица.

Все още се предполага, че полякът се е опитал да спре нападателя Анис Амри и да предотврати атентата. Затова в интернет вече е пусната петиция, която призовава Урбан да бъде награден с федерален кръст за заслуги – най-високото отличие в Германия.