Решението създава вероятност САЩ да останат без свои представители във Великобритания, Германия и Канада

Назначените от Барак Обама посланици да напуснат задграничните си постове в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп - 20 януари. За това настояват от екипа на новоизбрания президент на САЩ, съобщи БГНЕС.

Решението да не бъде даден гратисен период за реализиране на решението е значителен пробив в традиция от десетилетия.

По темата

Решението създава вероятност САЩ да останат за определен период без свои посланици в страни като Великобритания, Германия и Канада.

Преходният екип на Тръмп е оформил идеята като заповед "без изключения" на Държавния департамент, изпратена от дипломатическото ведомство до посланиците на 23 декември, пише вестник "Ню Йорк таймс". Високопоставен член на преходния екип казал за вестника, че решението не е от "зла воля", а просто опит за подсигуряване, че назначените от Обама в чужбина ще напуснат правителството навреме.

Посланици обмислят дали да не обжалват решението пред номинирания за държавен секретар Рекс Тилърсън.

Някои дипломати изразили шока си от това, че на следващата първа дама на Америка Мелания Тръмп беше позволено да остане в "Тръмп тауър" в Ню Йорк, така че 10-годишният син Барън да може да завърши учебната си година, а никой не се съобразява с техния личен живот.

Досега Тръмп е назовал името само на адвоката Давид Фридман като свой посланик в Китай. Малко е вероятно Тръмп да успее да назначи всички свои пратеници в чужбина преди да встъпи в длъжност.

Първата съпруга на Тръмп – Ивана, вече изрази интереса си към възможността да стане посланик в Чехия по време на управлението му.