Вижте първите мигове от трагедията в шуменското село

NOVA разполага с ексклузивни кадри от взрива в Хитрино.

На записа от охранителна камера се вижда моментът, в който влакът влиза в гарата. Виждат се и първите секунди от експлозията.

По темата

Трагедията в шуменско село отне живота 7 души и остави десетки без дом.

Обвинени за инцидента са главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков. Според първоначалната съдебно-техническа експертиза влаковата композиция се е движела с 78 км/ч при позволени 40. 

След тези кадри Лора Крумова се срещна с представител на фирмата собственик на цистерните – „Булмаркет”. 

Каква е причината за дерайлирането? Прокуратурата каза: скоростта. Фирмата отговори: не е само тя.

Не може да се случи само от скоростта според нашите експерти. Това е комплекс от фактори - незаключената пета стрелка, която не е била в крайна позиция, да определи маршрута на влака и е дала възможност част от влака да е по едната линия, а другата част да започне движение по четвърта линия, което е довело до усукване на влака и е предизвикало скъсването”, обясни инж. Димитър Баев.

До заключенията стигнали международните експерти, наети от „Булмаркет”. Експертите, които властта не допусна до мястото на инцидента. А прокуратурата изключи тяхната версия още в началото на разследването.

В крайна сметка обвинения бяха повдигнати само на машинистите, защото карали с превишена скорост. А „Булмаркет” обвинява жп релсите и петата стрелка. Признава обаче и за превишението на скоростта. И казват, че, ако влакът се е движел с 40 км/ч, при незаключена стрелка, са щели да дерайлират още първите вагони.

Кои са хората, бягащи с колите си от мястото на взрива секунди след него - гледайте в четвъртък сутрин в "Здравей, България".